fbpx

Συχνές Ερωτήσεις

Τι συμβαίνει στην ψυχοθεραπεία και πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας βασίζεται στην σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή. Στις πρώτες συνεδρίες γίνεται λήψη του ιστορικού σας και στην συνέχεια αναλύουμε τα θέματα τα οποία σας οδήγησαν στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Αναλόγως των αναγκών σας εξετάζουμε μαζί τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούμε και ορίζουμε εβδομαδιαία συνήθως ημέρα και ώρα συνάντησης. Στην διαδικασία της ψυχοθεραπείας ο σύμβουλος ψυχικής υγείας, παρ΄ όλο που ονομάζεται σύμβουλος, δεν «συμβουλεύει», αλλά διευκολύνει στην διαδικασία ανακάλυψης των δυσκολιών και της αυτογνωσίας με σκοπό να γίνει η καθημερινότητα πιο λειτουργική και να περιοριστούν οι εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά ταυτόχρονα βοηθά και στην ψυχοεκπαίδευση, δηλαδή στην κατανόηση της εκάστοτε ψυχικής κατάστασης.
Ο αριθμός των συνεδριών συνήθως δεν είναι προκαθορισμένος. Υπάρχει όμως η δυνατότητα εάν το επιθυμείτε να οριοθετήσουμε αριθμό συνεδριών εάν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε άνεση και ασφάλεια. Ο κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και ο χρόνος που χρειάζεται για να δει τις αλλαγές που επιθυμεί ώστε να νιώσει κάποια ψυχική μετακίνηση στην ζωή του είναι υποκειμενικός και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα είναι η δομή της κάθε προσωπικότητας, η συμπτωματολογία στην κάθε περίπτωση καθώς και τα τυχαία συμβάντα στην ζωή του κάθε ανθρώπου.
Αξίζει να τονιστεί πως η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία αλλαγής, μέχρι το σημείο που επιλέγει ελεύθερα ο καθένας από εμάς. Όπως όλες οι μεταβατικές καταστάσεις, έτσι και η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια «εύκολη» διαδικασία και απαιτεί πάνω από όλα ελεύθερη βούληση και επιθυμία για αλλαγή.

Υπάρχει απόρρητο στις συνεδρίες;

Το απόρρητο αποτελεί την δεοντολογική βάση στη δουλειά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Ουσιαστικά διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των όσων διαδραματίζονται στις συνεδρίες. Ισχύει σε όλα τα θεραπευτικά πλαίσια, όπως είναι η ατομική, ομαδική ζεύγους ή θεραπεία εφήβων. Επίσης ισχύει τόσο στις συνεδρίες δια ζώσης, όσο και στις online συνεδρίες. Η συνθήκη αλλάζει μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος ο οποίος απειλεί την ζωή και την ακεραιότητα του θεραπευόμενου ή κάποιου τρίτου.

Πότε χρειάζεται να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία;

Δεν υπάρχει κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος ψυχοθεραπεία. Η ανάγκη για ψυχοθεραπεία θα αναδυθεί όταν κάποιος αισθανθεί ότι δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του ούτε μόνος του, ούτε με την βοήθεια κάποιου κοντινού του ανθρώπου. Συνήθως κάποιος με επισκέπτεται όταν νιώθει ολότελα παγιδευμένος και μπερδεμένος με την ψυχική του κατάσταση. Ο οργανισμός μας δίνει σημάδια πάντα πριν φτάσουμε σε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, απλά συνήθως οι άνθρωποι διστάζουμε να μπούμε σε μια θεραπευτική σχέση εάν δεν έχουμε φτάσει στα όρια μας. Θα μπορέσετε να καταλάβετε ότι χρειάζεται να επισκεφτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όταν έχετε συνεχώς ανήσυχες σκέψεις οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα σας και τους βασικούς τομείς της ζωής σας. Επίσης μία καλή ένδειξη είναι όταν η βοήθεια των αγαπημένων μας πλέον δεν μας ανακουφίζει από τα προβλήματα μας. Η αναγνώριση αυτού του λεπτού σημείου και η ανάγκη να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα!

Ποια είναι τα θέματα τα οποία αναλαμβάνει ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας/ψυχοθεραπευτής;

Αρχικά η ψυχοθεραπεία βοηθά κάποιον στην διαδικασία της αυτογνωσίας, στην εκπλήρωση των επιθυμιών του και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Όμως λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι ξεκινούν την ψυχοθεραπεία για αυτό-βελτίωση. Τα πιο συχνά θέματα για τα οποία ξεκινά κάποιος την ψυχοθεραπεία είναι η έντονη θλίψη, το έντονο άγχος και οι κρίσεις πανικού, η δυσκολία διαχείρισης του θυμού, η αίσθηση του κενού και ο συναισθηματικός πόνος. Ακόμα άλλα πολύ συχνά ζητήματα είναι ζητήματα σχέσεων, όπως σχέσεις με γονείς, συντρόφους, παιδιά και συνεργάτες, αλλά και η δυσκολία διαμόρφωσης σχέσεων. Το πένθος και η απώλεια(χωρισμός, διαζύγιο) αποτελεί επίσης ένα γεγονός που οδηγεί κάποιον στην ψυχοθεραπεία, καθώς οι ισορροπίες στην ζωή κάποιου αλλάζουν πολύ έντονα.
Τέλος άλλες δυσκολίες είναι ζητήματα που σχετίζονται με την διατροφή, με τον ύπνο, με την σεξουαλικότητα, με τις εξαρτήσεις, με την κακοποίηση ή με θέματα αυτοεκτίμησης.

Πως επιλέγω ψυχοθεραπευτή;

Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος ο οποίος απευθύνεστε να είναι καταρτισμένος στην συμβουλευτική & ψυχοθεραπεία και μην ντραπείτε να ρωτήσετε την προσέγγιση που ακολουθεί καθώς και εάν έχει κάνει ο ίδιος ψυχοθεραπεία. Επίσης για την πλαισίωση των συνεδριών σας είναι πολύ σημαντικό ο θεραπευτής σας να έχει έναν δικό του προσωπικό επόπτη. Σε δεύτερη φάση, ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζουμε να συνεχίσουμε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι η αίσθηση ασφάλειας, η εμπιστοσύνη και η άνεση. Φανταστείτε ότι μοιράζεστε αρχικά με κάποιον άγνωστο σε εσάς ότι πιο πολύτιμο έχετε, τον ψυχισμό σας, φροντίστε να ακούσετε το ένστικτο σας σχετικά με την επιλογή θεραπευτή και να νιώσετε εάν με τον συγκεκριμένο άνθρωπο μπορείτε να σχετιστείτε. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά, όπως ακριβώς επιλέγουμε τους φίλους μας ή τον σύντροφο μας έτσι και εδώ δημιουργούμε μια άλλου είδους σχέση, αλλά εξίσου σημαντική!

e-genius.gr ...intelligent web software