fbpx

Οι Φοβίες και πώς μπορώ να τις ξεπεράσω!

Όταν αναφερόμαστε στην λέξη φοβία, μιλάμε για φόβο! Όμως τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την φοβία από το «απλό» φόβο;
Η Φοβία είναι ένας πολύ ισχυρός φόβος όπου το άτομο φοβάται μη ρεαλιστικά κάτι πολύ συγκεκριμένο, για παράδειγμα τις αράχνες, τα ύψη, τους κλειστούς χώρους κλπ κλπ.

Όλοι μας φοβόμαστε κάτι συγκεκριμένο κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά η φοβία αρχίζει να γίνεται σημαντική στην ζωή ενός ανθρώπου όταν τον επηρεάζει στην καθημερινή του λειτουργικότητα

Η λειτουργικότητα ενός ανθρώπου περιορίζεται μαζί με την ελευθερία του καθώς λόγω των φοβιών αρχίζει να περιορίζει καταστάσεις που στο παρελθόν δεν ήταν εμπόδιο. 

Όταν φοβόμαστε ερχόμαστε αντιμέτωποι και μπορούμε να προσδιορίσουμε με τις αισθήσεις μας το αντικείμενο ή την κατάσταση που μας φοβίζει, όταν υπάρχει διαταραχή φοβίας δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αλλά υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος και μη διαχειρίσιμος φόβος.

Οι φοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή και τα συμπτώματά της είναι σωματικά, ψυχολογικά και συμπεριφοριστικά καθώς ο άνθρωπος ανταποκρίνεται με την αντίδραση «φυγής» ή «πάλης».

Τα σωματικά συμπτώματα εμφανίζονται μαζί με το αντικείμενο που σας φοβίζει και μπορεί να είναι μια αίσθηση πνιγμού, ρίγη ή εξάψεις, πόνος στο στομάχι, ένας πόνος στο στήθος, ναυτία, πονοκέφαλος, ζαλάδα, εφίδρωση, μούδιασμα, γρήγορος καρδιακός παλμός, αίσθημα λιποθυμίας, ξηροστομία κ.α.

Από ψυχολογικής πλευράς ο άνθρωπος που υποφέρει από φοβίες μπορεί να νιώθει ότι στην όψη του «τρομακτικού» αντικειμένου χάνει τις αισθήσεις του ή λιποθυμά, πως χάνει τον έλεγχο, πως μπορεί να πεθάνει και συχνά είναι μπερδεμένος και αποπροσανατολισμένος την στιγμή που βιώνει τα συναισθήματα του τρόμου.

Καθώς οι φοβίες μπορεί να γίνουν χρόνιες χωρίς την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν και σε διαταραχές στην διάθεση. 

Τέλος συμπεριφοριστικά το βασικό σύμπτωμα της φοβίας είναι πως το άτομο αποφεύγει συνεχώς τις καταστάσεις και τα μέρη που μπορούν να πυροδοτήσουν την φοβία του, αλλάζοντας συχνά και αρκετές από τις συνήθειες της καθημερινότητάς του.

Όταν μιλάμε για φοβίες μπορεί να αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη φοβία η οποία εμφανίζεται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση και πυροδοτείται με την επαφή των αισθήσεων με το ερέθισμα.

Για παράδειγμα αν κάποιος έχει αραχνοφοβία θα νιώσει μεγάλο τρόμο όταν δει μια αράχνη μέσα ή έξω από το σπίτι του αλλά ίσως του προκληθεί και ένας ηπιότερος φόβος σε περίπτωση που δει μια αράχνη στην τηλεόραση ή σε ένα σκίτσο. Όταν δεν υπάρχει η αράχνη με οποιαδήποτε μορφή δεν υπάρχει και ο φόβος που την συνοδεύει. 

Ένα άλλο είδος φοβίας είναι η κοινωνική φοβία, οι άνθρωποι που βιώνουν την κοινωνική φοβία τείνουν να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις ακόμα και αν αυτό τους στερεί την διασκέδαση, την φιλία ή την εργασία. 

Μια πιο σύνθετη μορφή φοβίας είναι η αγοραφοβία, κατά την οποία το άτομο δυσκολεύετε να βρίσκεται σε καταστάσεις ή μέρη όπου νιώθει ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαφύγει. 

Η αίσθηση της φοβίας μπορεί να πυροδοτείται σε μέρη με πολύ κόσμο, σε ανοιχτά μέρη, ή εκδηλώνεται και σε φοβία σε σχέση με κλειστούς χώρους όπως ένα ασανσέρ ή ένα μαγνητικό τομογράφο. Σε ανθρώπους που πλέον η αγοραφοβία είναι μια βασανιστική κατάσταση της καθημερινότητας υπάρχει συνεχώς η επιθυμία να βρίσκονται όλο και περισσότερο στο σπίτι ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο ο «έξω κόσμος».

‘Όταν οι φοβίες δεν επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς δεν δημιουργούν δυσκολίες στην καθημερινότητά. Αν όμως παρατηρήσετε πως αποφεύγετε συνεχώς συγκεκριμένες καταστάσεις και δραστηριότητες λόγω των φοβιών ή νοιώθετε πως ο φόβος σας είναι εξαιρετικά έντονος και συχνά χωρίς λόγο, για να τις ξεπεράσετε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να διαχειριστείτε το άγχος σας και να καταλάβετε τους φόβους σας. 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να δούμε το ζήτημα που σας απασχολεί μαζί! Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Η βοήθεια είναι πάντα εκεί αρκεί να την ζητήσετε!

e-genius.gr ...intelligent web software