fbpx

Δεν μου αρέσει η δουλειά μου, τι να κάνω;

Χτυπάει το ξυπνητήρι το πρωί και, πέρα από τον πιθανά ελλιπή ύπνο, νιώθεις ένα βάρος στο στήθος, μία άρνηση του σώματος και του νου να κάνει οποιαδήποτε κίνηση για να ξεκινήσει η ημέρα; Ίσως υπάρχει μια αίσθηση καταναγκαστικών έργων, συνειδητοποιώντας ότι πάλι θα υποστείς μια καθημερινότητα που απεχθάνεσαι.

“Δε μου αρέσει το επάγγελμά μου”, “Δεν αντέχω το χώρο εργασίας μου”, “Μισώ αυτό που κάνω και το περιβάλλον που εργάζομαι”, “Σιχαίνομαι τους συναδέλφους μου”. Δυστυχώς, εδώ και πολύ καιρό, είναι φράσεις που ακούω όλο και πιο συχνά από ανθρώπους γύρω μου.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι, ειδικά νέοι, επιλέγουν να απασχοληθούν σε έναν τομέα που τελικά συνειδητοποιούν ότι δεν τους αρέσει.

Η έρευνα Job Satisfaction 2020 του Conference Board έδειξε συνολική εργασιακή ικανοποίηση στο 56,3%. Ενώ μια έρευνα CNBC / SurveyMonkey Workforce Survey ανέφερε ότι ενώ το 73% των εργαζομένων ήταν ευχαριστημένοι στην εργασία, το 27% δεν ήταν.

Μιλάμε όμως για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, για την δουλειά μας, όπου περνάμε πάνω από τη μισή μας μέρα εκεί, για τους συναδέλφους μας, τους ανθρώπους που τους βλέπουμε ίσως και περισσότερο από την οικογένειά μας, για ένα αντικείμενο που θα έπρεπε να μας ενθουσιάζει, να μας κάνει να νιώθουμε δημιουργικοί και χαρούμενοι. Είναι πολύ λυπηρό, αλλά η δύναμη να αλλάξουμε αυτή την συνθήκη βρίσκεται στα δικά μας χέρια!

Έτσι, λοιπόν, πάμε να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι μπορώ να κάνω;».


Σκεφτείτε την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα ζωής που θέλετε. Κανείς δεν αξίζει να εργάζεται σε μία δουλειά στην οποία δεν έχει προοπτικές, αδικείται, είναι το περιβάλλον τοξικό, οι άνθρωποι αντιεπαγγελματίες, περνά τη μισή του μέρα στο αυτοκίνητο ή το μετρό για να φτάσει, δεν έχει προσωπικό χρόνο ή είναι ψυχικά εξαντλημένος για να τον απολαύσει, πόσο μάλλον όταν υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες δείχνουν πως αυτή η κατάσταση παρατεταμένης δυσαρέσκειας με την εργασία και το άγχος, η απογοήτευση, το αίσθημα ματαίωσης που συνεπάγονται έχουν επίπτωση όχι μόνο στη υγεία μας, αλλά και στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.

Βεβαίως, εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, καμιά δουλειά δε μπορεί να μας προσφέρει κάθε μέρα, την αίσθηση της πληρότητας, του ενθουσιασμού και της δημιουργίας.

Επίσης, οι συναδελφικές σχέσεις δεν είναι πάντα εύκολες, καθώς όπου υπάρχει ανταγωνισμός , συμφέρον και διαφορετικοί χαρακτήρες οι άνθρωποι βγάζουν πολλές φορές τον χειρότερο εαυτό τους. Όλα αυτά είναι λογικά και αναμενόμενα, τι συμβαίνει όμως όταν δεν είναι παροδικά, αλλά αποτελούν μία παγιωμένη κατάσταση, μία βασανιστική καθημερινότητα η οποία συνεχίζεται για μήνες, ακόμη και χρόνια;

Είναι ζωτικής σημασίας να οργανώσουμε με σύνεση και μεθοδικότητα το δικό μας σχέδιο διαφυγής. Η λύση είναι να τολμήσουμε, έχοντας ένα σωστά δομημένο πλάνο για να μεταβούμε στο επόμενο βήμα στη ζωή και την καριέρα μας.

Πριν διαβάσεις παρακάτω, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου αρκετά πράγματα και να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις:

  • Τι δεν σου αρέσει στη δουλειά σου;

  • Δεν σου αρέσει η συγκεκριμένη δουλειά ή ο κλάδος που έχεις επιλέξει;

  • Πόσο καιρό νιώθεις έτσι;

  • Έχεις την οικονομική δυνατότητα να αφήσεις την τωρινή δουλειά σου μέχρι να βρεις κάτι καινούργιο;

  • Τι θέλεις απ’ την επόμενη δουλειά σου;

Πως να μην απογοητεύεσαι όταν είσαι έτοιμος για ένα νέο βήμα και πως να κάνεις την καθημερινότητά σου πιο εύκολη!

Βρες τι είναι αυτό που πραγματικά σου αρέσει και σε παθιάζει στη ζωή!

Η αναγνώριση των επιθυμιών μας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για όλους, καθώς προϋποθέτει μια διαδικασία αυτό-αναγνώρισης, αλλά και μια διαδικασία δοκιμών και επιλογής αλλά και ευθύνης της εκάστοτε επιλογής!
Είναι απαραίτητο και εσύ να κάνεις όλα τα απαραίτητα βήματα για να αποκτήσεις αυτήν την αυτογνωσία αλλά και να οδηγηθείς προς τα πράγματα που αγαπάς.
Ίσως χρειαστούν κάποιες επενδύσεις για αυτή την προσπάθεια, όπως να γραφτείς μετά τη δουλειά σε κάποιο σεμινάριο για να μάθεις κάποιες καινούριες δεξιότητες, ίσως να δουλέψεις κάπου εθελοντικά για την εμπειρία, να ξεσκονίσεις εκείνες τις γνώσεις που είχες αποκτήσει πριν χρόνια, κα.
Η απόφαση για το πρώτο βήμα είναι η πιο δύσκολη, αλλά από τη στιγμή που θα δεσμευτείς στην νέα αυτή πρόκληση τα πράγματα κυλούν πολύ πιο ομαλά.

Επένδυσε στην επαγγελματική δικτύωση!

Βρες ανθρώπους έξω από τη δουλειά σου, είτε από τον ίδιο κλάδο είτε με εντελώς άλλα ενδιαφέροντα και αντικείμενο και αποκτείσαι νέα ερεθίσματα, άνοιξε τον κύκλο σου. Ίσως οι νέοι άνθρωποι που θα γνωρίσεις να είναι και αυτοί που θα σε εμπνεύσουν ή, ακόμη, και εκείνοι που θα σε βοηθήσουν για το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα.

Βρες επίσης τι δεν σου αρέσει!

Σε οποιασδήποτε θέση εργασίας και αν βρίσκεσαι, σίγουρα υπάρχουν κάποιες συνθήκες που σου αρέσουν και κάποιες που σε δυσαρεστούν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσδιορίσεις ποιες είναι οι μεν και ποιες οι δε, ώστε να κρατήσεις τα θετικά που σου αρέσουν στην τωρινή δουλειά αλλά να αποφύγεις τα στοιχεία που θεωρείς αρνητικά. Όσο διάστημα μένεις στον παρών χώρο εργασίας χρησιμοποίησέ τον για να αφουγκραστείς τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου για το μέλλον.

Διαπραγματεύσου για αλλαγές!

Ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος δεν κάνει καλό σε κανέναν. Ούτε στην εταιρεία, αλλά ούτε στον εαυτό του. Και παρότι μπορεί να θεωρείς πως η μάχη έχει χαθεί, υπάρχουν τρόποι να διορθώσεις την κατάσταση. Δουλεύεις πάρα πολλές ώρες; Η δουλειά σου δεν έχει πλέον προκλήσεις; Πληρώνεσαι λιγότερα απ' όσα αξίζεις; Κάνε μία συνάντηση με το αφεντικό σου και μίλησε του ανοιχτά για το πως αισθάνεσαι για την κατάσταση. Το μυστικό είναι να τον πείσεις πως είσαι ένας άνθρωπος που όντως έχει πολλά να προσφέρει και απλά χρειάζεται ένα κίνητρο. Οποιαδήποτε δυσκολία και αν αντιμετωπίζεις, όσο μιλάς ανοιχτά και ξεκάθαρα, τόσο καταλαβαίνει και ο άλλος πως έχει να κάνει με έναν επαγγελματία.

Μην κρατάς μέσα σου το γεγονός ότι είσαι δυσαρεστημένος!

Όταν κρατάμε τα συναισθήματα μας ανείπωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι φόβοι και οι ανησυχίες μας μεγαλώνουν και οι αντοχές μας μειώνονται.

Χρειάζεται να βρεις το θάρρος να επικοινωνήσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου, είτε στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας, είτε σε αγαπημένους φίλους και συγγενείς που εμπιστεύεσαι.

Ειλικρινά, είναι μεγάλο προτέρημα να ξέρεις ότι μπορείς να πεις σε κάποιον «η σημερινή μέρα στη δουλειά ήταν αποκαρδιωτική και απορώ γιατί δεν έχω παραιτηθεί ακόμη». Θα σε ξελαφρώσει, θα ανασυγκροτήσεις τις σκέψεις σου, θα πάρεις κουράγιο. Και αν είσαι τυχερός, ίσως θα δεχτείς και κάποια καλή συμβουλή από έναν φίλο.

Εάν μισείς τη δουλειά σου, κράτησε αυτά τα συναισθήματα για τον εαυτό σου, την οικογένειά σου ή τους στενούς φίλους σου. Μην το μοιράζεσαι με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καλά ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο περισσότερο εκπέμπεις την αποστροφή σου, τόσο πιο πιθανό είναι το λάθος άτομο να μάθει τα παράπονά σου και να τα μοιραστεί με συναδέλφους, προϊσταμένους ή ακόμα και ανώτατα στελέχη της εταιρείας.

Βάλε μικρούς στόχους για τον εαυτό σου!

Το ότι το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό για τα στάνταρ σου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν οι προσπάθειες σου. Άλλωστε μην ξεχνάς πως όταν φέρνεις εις πέρας ένα ατομικό project, όλα περνούν κατευθείαν στο βιογραφικό σου. Οπότε, αυτό που πρέπει να ζητάς από τον εαυτό σου, είναι να βρίσκεται σε εξέλιξη. Να καλείσαι να απαντήσεις θετικά στο ερώτημα «είναι αυτό το καλύτερο που μπορώ να δώσω;». Μπορεί να νιώθεις πως δεν το χρωστάς πια στον χώρο εργασίας σου επειδή είσαι δυσαρεστημένος, αλλά το χρωστάς σίγουρα στον εαυτό σου.

Βελτίωσε το χώρο σου!

Έχεις αρκετό χώρο στο γραφείο; Μήπως ήρθε η ώρα για λίγη διακόσμηση; Η καρέκλα που κάθεσαι είναι αρκετά αναπαυτική; Οι παραπάνω λεπτομέρειες μπορούν να σου φαίνονται μικρές και ασήμαντες, αλλά θα βελτιώσουν την παραμονή σου στο γραφείο μέχρι την ώρα της αποχώρησης σου από αυτό. Τα φυτά επίσης, τα χρώματα και τα αρωματικά χώρου φτιάχνουν την διάθεση! Τουλάχιστον, αν πρέπει να είσαι στο συγκεκριμένο γραφείο για κάποιο διάστημα ακόμα, προσπάθησε να μετατρέψεις την καθημερινότητα έτσι ώστε να μην είναι τόσο επώδυνη.

Να συναναστρέφεσαι με ευχάριστους ανθρώπους!

Όλοι έχουμε έναν ή δύο συναδέλφους που τους ξεχωρίζουμε από όλους τους υπόλοιπους. Είναι οι άνθρωποι που ανά χρονικά διαστήματα, μας κάνουν να ξεφεύγουμε, να χαμογελάμε, να ξεχνάμε πόσο αγχωτική ή δύσκολη είναι η ημέρα μας. Μείνε κοντά τους. Μία καλή ή αστεία κουβέντα, είναι ικανή να σου αλλάξει όλη τη διάθεση προς το καλύτερο και να σε κάνει πιο αποδοτικό.

Δώσε στον εαυτό σου μικρές καθημερινές απολαύσεις!

Είναι μία συνήθεια τελείως προσωπική και όχι απαραίτητα ατομική, που θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις την καθημερινότητα σου μέχρι η κατάσταση να αλλάξει. Το γεγονός ότι μιλάω για καθημερινές απολαύσεις δεν είναι τυχαίο! Οι πιο συχνές μέρες είναι αυτές της καθημερινής μας ρουτίνας. Είναι πολύ πιο έξυπνο να κάνω αυτές τις ημέρες πιο όμορφες από το να περιμένω συνεχώς το Σαββατοκύριακο, τις αργίες και τις διακοπές!

Κάποια παραδείγματα καθημερινής απόλαυσης ίσως είναι το μισάωρο διάλειμμα φαγητού σε ένα πάρκο διαβάζοντας το αγαπημένο σου βιβλίο, ίσως είναι ένα μικρό διάλειμμα για έναν γρήγορο καφέ με τους συναδέλφους. Ό,τι και αν είναι αυτό, το μυστικό είναι να έχεις κάτι να περιμένεις.

Μην τα παρατάς!

Μην παρατήσεις απλώς τη δουλειά σου. Η απογοήτευση της δουλειάς σε ένα μέρος που δεν αντέχεις μπορεί να είναι δύσκολο να χειριστείς. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν την πολυτέλεια να παραιτηθούν βιαστικά - όχι τουλάχιστον χωρίς να είναι έτοιμο το επόμενο βήμα που θα προσφέρει εισόδημα και απασχόληση.

Προτείνω κάποιος να ξεκινήσει την αναζήτηση εργασίας, αθόρυβα και διακριτικά. Καλό είναι να μην μεταδοθεί δημόσια το γεγονός, για τους ίδιους λόγους που αποσιωπάται και η δυσαρέσκεια στο παρόν περιβάλλον. Κανείς δεν θέλει το αφεντικό του ή κάποιος άλλος να γνωρίζει ότι σκοπεύει να φύγει μέχρι να είναι έτοιμος να μοιραστεί τα νέα.

Άλλαξε την οπτική σου!

"Μείνε θετικός!" είναι άλλη μια κλισέ συμβουλή που ακούμε ξανά και ξανά. Ωστόσο, πιστεύω πραγματικά ότι η αλλαγή της οπτικής ενός επίπονου ζητήματος θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην καθημερινή ρουτίνα.

Όταν σιχαίνεσαι αυτό που κάνεις, είναι πολύ εύκολο να νιώθεις ότι αφιερώνεις τη ζωή σου μέχρι να μπορέσεις επιτέλους να ξεφύγεις από αυτή την κόλαση. Ωστόσο, αυτή η ξινή, αρνητική στάση δεν πρόκειται να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη. Αντίθετα, στην πραγματικότητα, θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Έτσι, αντί να αντιμετωπίζει κάποιος κάθε εργάσιμη ημέρα ως μια ακόμα που πρέπει να πληρώσει τις οφειλές του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες του, είναι πιο σοφό να την προσεγγίσει ως μια ευκαιρία να βελτιώσει δεξιότητες και να κατακτήσει νέες προκλήσεις.

Προσοχή στο τι λες και σε ποιον!

Ας υποθέσουμε ότι επιτέλους βρήκες αυτή τη νέα θέση που σε ενθουσιάζει και είσαι έτοιμος για την συνέντευξη. Πολύ πιθανό να θέλεις να μοιραστείς αυτό το γεγονός. Ακόμα κι αν θέλεις να μοιραστείς τα καλά νέα, μην αναφέρεις το γεγονός ότι μισούσες την προηγούμενη δουλειά σου. Οι εταιρείες ελέγχουν πάντα για συστάσεις από τον προηγούμενο χώρο εργασίας. Επίσης είναι πολύ πιθανό στην συνέντευξη να υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με προηγούμενους εργοδότες και αυτό που θα απαντήσεις έχει μεγάλη σημασία.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι υποψήφιοι εργοδότες αναζητούν ανθρώπους που πρόκειται να χτίσουν τις επιχειρήσεις και τη φήμη τους, όχι να τις γκρεμίσουν. Το να μιλάς για έναν πρώην εργοδότη κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης λέει περισσότερα για σένα παρά για την εταιρεία την ίδια. Επιπλέον, ποτέ δεν ξέρεις ποιον μπορεί να ξέρει ο υπεύθυνος προσλήψεων.

Κλείνοντας…

Έχουμε δει περιπτώσεις ανθρώπων που δεν τους άρεσε η δουλειά τους -για τον οποιοδήποτε λόγο- κι αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία τους. Η ψυχολογική καταπίεση και η εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης λόγω της δουλειάς δεν είναι σπάνιο και βέβαια δεν θέλεις να φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Όταν είσαι σε μια δουλειά που σ’ αρέσει, είσαι πιο παραγωγικός και ευτυχισμένος. Και τελικά αυτό είναι που αναζητάμε όλοι. Αν, λοιπόν, δεν το έχεις μην περιμένεις άλλο, ψάξε να το βρεις!

Αυτό δεν το ορίζουν οι εξωτερικές συνθήκες αλλά η «εποχή» μέσα σου. Το πόσο έτοιμος-η είσαι, το πόσο διατεθειμένος να βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου και να δοκιμάσεις κάτι νέο, κι αυτό γιατί μια τέτοια διαδικασία απαιτεί εσωτερικά αποθέματα: ενέργειας, έμπνευσης, δημιουργικότητας!


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να δούμε το ζήτημα που σας απασχολεί μαζί! Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Η βοήθεια είναι πάντα εκεί αρκεί να την ζητήσετε!

Σοφία Υφαντή, ΜΑ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια
Κηφισιά & Παλλήνη Αττικής

e-genius.gr ...intelligent web software