fbpx

Δεν έχω κίνητρο να κάνω τίποτα! Μήπως έχω κατάθλιψη;

Τι σημαίνει κίνητρο;

Το κίνητρό είναι ο λόγος για να κάνει κάποιος κάτι. Το κίνητρο είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας. Αν κάποιος δεν έχει κίνητρο, δεν θα μπορούσε καν να κινηθεί καθόλου.

Το κίνητρο είναι μια επιλογή, μια αίσθηση και μια συναισθηματική κατάσταση. Το κίνητρο μπορεί να βασίζεται σε γεγονότα, συναισθήματα, πεποιθήσεις ή δεσμεύσεις.

Ο όρος «κίνητρο» χρησιμοποιείται σε τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς και καταστάσεις, αλλά τι σημαίνει στην ψυχολογία; Το κίνητρο είναι εκείνο το κομμάτι μας που μας ωθεί στη δράση. Η κατανόηση των κινητήριων δυνάμεων πίσω από τις ανθρώπινες δράσεις έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους ψυχολόγους όσο και για τους επιχειρηματίες. Για να βουτήξετε λίγο πιο βαθιά στην έννοια του κινήτρου και να εξερευνήσετε τα κίνητρά σας, ας δούμε πώς ορίζουν οι ψυχολόγοι τον όρο.

Ο ορισμός ενός ψυχολόγου για το κίνητρο

Οι ψυχολόγοι ορίζουν το κίνητρο ως τη διαδικασία με την οποία οι δραστηριότητες ξεκινούν, κατευθύνονται και διατηρούνται έτσι ώστε να ικανοποιούνται ορισμένες ανάγκες. Οι ανάγκες μπορεί να είναι ψυχολογικές (για παράδειγμα, ανάγκη επικύρωσης) ή σωματικές (για παράδειγμα, ανάγκη τροφής). Η ιδέα είναι ότι το κίνητρο είναι αυτό που μας καθοδηγεί στην επίτευξη ενός στόχου.

Οι ψυχολόγοι έχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το ποιες δυνάμεις μπορούν να αναγκάσουν ένα άτομο να δράσει. Μερικές από αυτές τις θεωρίες βασίζονται στην ανάγκη, ενώ άλλες βασίζονται στο ένστικτο και τη διέγερση. Το κίνητρο σπάνια μπορεί να περιοριστεί σε μία μόνο κινητήρια δύναμη.

Τύποι κινήτρων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κινήτρων: το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Τα εσωτερικά κίνητρα προέρχονται από το άτομο το ίδιο. Όταν έχετε εσωτερικά κίνητρα, κάνετε κάτι για προσωπική ικανοποίηση. Ένα παράδειγμα εσωτερικού κινήτρου είναι η ολοκλήρωση ενός παζλ επειδή το βρίσκετε δύσκολο.

Αντίθετα, το εξωτερικό κίνητρο είναι όταν κάνετε κάτι για να πάρετε μια ανταμοιβή ή να αποφύγετε μια τιμωρία. Σε αυτή την περίπτωση, το κίνητρο για τη συμπεριφορά σας προέρχεται από κάτι έξω από τον εαυτό σας, όπως ένα βραβείο ή ένας καλός βαθμός.

Το κίνητρο έχει τρία κύρια συστατικά: ενεργοποίηση, επιμονή και ένταση:

 • Ενεργοποίηση είναι η απόφαση να ξεκινήσετε να κάνετε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

 • Η επιμονή κάνει το άτομο να συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου ακόμα και όταν εμφανίζονται εμπόδια.

 • Ένταση είναι η συγκέντρωση και η ενέργεια που καταβάλλει κάποιος για να πετύχει τον στόχο του.

Οι ψυχολόγοι έχουν εντοπίσει τρεις κύριες θεωρίες κινήτρων που επιδιώκουν να εξηγήσουν τα κίνητρα και εάν αυτά τα κίνητρα είναι βιολογικά, συναισθηματικά, κοινωνικά ή γνωστικά. Αυτές οι θεωρίες περιλαμβάνουν τη Θεωρία των Ενστίκτων, τη Θεωρία των Αναγκών και τη Θεωρία Διέγερσης.

Η Εφαρμογή των Θεωριών Κινήτρων

Όταν σκεφτόμαστε αυτές τις θεωρίες, συχνά τις κατηγοριοποιούμε με βάση τις εμπειρίες της ζωής.

Χρήματα

Η ανάγκη για την κάλυψη βιολογικών αναγκών, για παράδειγμα, μπορεί να εκφραστεί μέσω της απόκτησης χρημάτων. Αλλά αφού καλυφθούν οι βασικές ανάγκες, άλλες θεωρίες ενεργοποιούνται. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται μόνο για τα χρήματα θα προτιμούσαν κατά βάθος να μην εργάζονται καθόλου. Ωστόσο, η επιθυμία για την απόκτηση των αγαθών που μπορούν να προσφέρουν τα χρήματα μπορεί να αυξηθεί και να παρακινήσει κάποιον να προσπαθήσει για περισσότερα χρήματα για να έχει ένα αίσθημα ιδιοκτησίας, υπερηφάνειας και ολοκλήρωσης. Ωστόσο μπορεί κάποιος να καταλήξει να κυνηγά πράγματα που δεν χρειάζεται καθώς δεν γνωρίζει τι θα του κάλυπτε το αίσθημα της αληθινής ολοκλήρωσης.

Ο δρόμος προς την αριστεία

Μερικοί άνθρωποι δεν αντέχουν να είναι δεύτεροι! Παλεύουν συνεχώς για να κερδίζουν και να είναι οι καλύτεροι. Οι Ολυμπιακοί αθλητές είναι ένα παράδειγμα αυτής της ώθησης για αριστεία, όπως και ορισμένοι επιχειρηματίες και ηγέτες. Ο Μοχάμεντ Άλι είχε είπε χαρακτηριστικά: «Μισούσα κάθε λεπτό της προπόνησης, αλλά έλεγα στον εαυτό μου: «Μην τα παρατάς. Ας υποφέρεις τώρα αλλά θα ζήσεις το υπόλοιπο της ζωής σου ως πρωταθλητής.» Η θυσία οδηγεί στην επιτυχία σε αυτή την περίπτωση.

Δύναμη, Φήμη

Οι πολιτικοί ηγέτες είναι η πιο προφανής κατηγορία ανθρώπων που οδηγούνται από την ανάγκη για δύναμη και φήμη, αλλά και πολλά άλλα επαγγέλματα συνδέονται με αυτό ως κίνητρο. Αυτό βασίζεται, σε κάποιο βαθμό, στην επιθυμία να επηρεάσουν τους άλλους ανθρώπους γύρω τους. Επίσης κάποιος μέσα από την εξουσία μπορεί να θέλει να δείξει πόσο δίκιο έχει ενώ όλοι οι άλλοι έχουν άδικο, μπαίνοντας στην θέση του κριτή!

Αποφυγή Πόνου & Ανάγκη για Ευχαρίστηση

Η ανάγκη για ευχαρίστηση βασίζεται στη θεωρία της διέγερσης, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρακινούνται απλώς από την αναζήτηση θετικών συναισθημάτων. Εάν μια ενέργεια φαίνεται να προσφέρει περισσότερη ευχαρίστηση από πόνο, πιθανότατα θα ήταν η προτιμότερη. Όταν έχετε κίνητρο να παρακολουθήσετε μια ταινία αντί να πλύνετε τα πιάτα για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ισορροπίας πόνου/απόλαυσης. Πολλοί άνθρωποι όμως τείνουν να αναβάλουν την εργασία τους και τους στόχους τους επειδή η εργασία δεν τους προσφέρει ευχαρίστηση άμεσα, αλλά με την πάροδο του χρόνου.

Αλτρουισμός

Μερικοί άνθρωποι παρακινούνται από την επιθυμία να βοηθήσουν άλλους. Ένας φιλάνθρωπος θα ήταν ένα παράδειγμα κάποιου που παρακινείται από αυτή την επιθυμία να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο τόπο. Το κίνητρο για βοήθεια προς τους άλλους μπορεί να προέρχεται από ένα εσωτερικό ψυχικά κίνητρο σε συνδυασμό με την αίσθηση του κοινού καλού και τη ενσυναίσθηση για τους άλλους

Πάθος

Η βασική ορμή για επίτευξη μπορεί να βασίζεται σε γενετικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά για μερικούς ανθρώπους, η επιθυμία για την εκπλήρωση των στόχων από μόνη της είναι αυτή που τους ωθεί. Ένα παθιασμένο άτομο μπορεί να ξυπνά κάθε μέρα με την ορμή να πετύχει αυτό που θέλει στη ζωή του!

Συμβουλές για να βρείτε κίνητρο για επιτεύγματα και επιτυχία!

Προσπαθήστε να μειώσετε το Άγχος

Το κυνήγι για μια δουλειά, ή η είσοδος στο Πανεπιστήμιο μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να αποβάλλετε το άγχος, μπορεί να αισθάνεστε πιο θετικοί για αυτό που έχετε παράγει ήδη.

 • Βγείτε έξω και απολαύστε τη φύση.

 • Κάντε κάτι δημιουργικό.

 • Τρώτε υγιεινές τροφές.

 • Μείνετε ενυδατωμένοι.

 • Κοιμηθείτε αρκετά.

 • Απολαύστε χρόνο με φίλους και οικογένεια.

 • Ασκηθείτε στον διαλογισμό.

 • Ακούστε ποιοτική μουσική.

Έλλειψη Κινήτρου & Κατάθλιψη

Όταν έχετε κατάθλιψη, το κίνητρο μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Μπορεί να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, αλλά κατά κάποιο τρόπο, το να γνωρίζετε δεν αρκεί για να προχωρήσετε. Υπάρχουν τρόποι για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Ξεκινήστε μαθαίνοντας ό,τι μπορείτε για τα κίνητρα και την κατάθλιψη. Έχοντας αυτές τις πληροφορίες κατά νου, το επόμενο βήμα είναι να μάθετε και να εξασκήσετε τεχνικές παρακίνησης για να επαναφέρετε τον εαυτό σας ξανά στο σωστό δρόμο.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι

Το να ξεκινάς μια νέα μέρα μπορεί να φαίνεται μάταιο όταν είσαι σε κατάθλιψη. Το να μένεις στο κρεβάτι μπορεί να φαίνεται πολύ ελκυστικό όταν δεν νιώθεις ικανός να κάνεις όλα όσα χρειάζεται να κάνεις μέσα στην ημέρα. Ένα κόλπο για την κατάθλιψη είναι να σηκώνεστε από το κρεβάτι κάθε πρωί.

Δεν χρειάζεται να σκέφτεστε την υπόλοιπη ημέρα. Μπορείτε ακόμη και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να επιστρέψετε για ύπνο αργότερα αν χρειαστεί. Οι απλές πράξεις του να σηκώνεστε, να κάνετε ντους, να ντυθείτε και να έχετε ένα ελαφρύ πρωινό ενισχύουν την ενέργειά σας ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό σας.

Μην εγκαταλείπετε αυτή την τεχνική. Εάν επιστρέψετε για ύπνο μια μέρα, απλώς συνεχίστε να σηκώνεστε και να ντύνεστε την επόμενη μέρα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κίνητρό σας αυξάνεται σταδιακά έως ότου αισθανθείτε πιο ανάλαφρα.

Ημερολόγιο Στόχων

Το ημερολόγιο στόχων είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος χρήσης ενός ημερολογίου για την εστίαση στο μέλλον. Γράψτε εκεί πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε. Μην σκέφτεστε αν θέλετε να τα κάνετε ή όχι. Σκεφτείτε αν θα μπορούσατε να τα κάνετε εάν είχατε το κίνητρο.

Συνοψίστε έναν πιθανό στόχο σε μια πρόταση. Κάθε μέρα, γράψτε τουλάχιστον έναν στόχο, ακόμα κι αν αισθάνεστε αδύνατο να τον πραγματοποιήστε τη στιγμή που το γράφετε. Μην πιέζετε καθόλου τον εαυτό σας σχετικά με την επίτευξη των στόχων. Δεν χρειάζεται να διαβάσετε το ημερολόγιό σας παρά μόνο αφού αισθανθείτε καλύτερα. Προς το παρόν, η πράξη της καταγραφής ενός στόχου κάθε μέρα θα σας βάλει σε μια πιο θετική σκέψη σύντομα.

Μην χρονοτριβείτε!

Οι προθεσμίες είναι αυτές που μας παρακινούν να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας. Εάν ο στόχος σας δεν έχει προθεσμία, μπορείτε να τον αναβάλετε για την επόμενη μέρα και, στη συνέχεια, όταν φτάσει αυτή η ημέρα, είναι πιθανό να τον απωθήσετε ακόμη περισσότερο.

Όταν έχεις έναν στόχο, δεν θέλεις να χρονοτριβείς. Δοκιμάστε να ορίσετε μια προθεσμία. Ρυθμίστε ξυπνητήρια, μια ημερολογιακή ημερομηνία ή πάρτε ένα στυλό και ξεκινήστε να γράφετε. Η εγγραφή στόχων με προθεσμία τους κάνει να φαίνονται πιο συγκεκριμένοι και έτσι πιο πιθανό να πραγματοποιηθούν.

Εμπνευστείτε!

Η έμπνευση μπορεί να είναι ένας τρόπος να σας ωθήσει να επιτύχετε τις φιλοδοξίες σας. Αν θέλεις να γίνεις καλλιτέχνης, είναι δύσκολο να γίνεις επιτυχημένος αν δεν μελετάς την τέχνη. Πολλές πηγές εμπνέουν καλούς καλλιτέχνες, και γενικά όσους πετυχαίνουν στόχους, οπότε βγείτε έξω και αναζητήστε τις πηγές έμπνευσής σας. Εάν, για παράδειγμα, γράφετε, σημειώστε τα αγαπημένα σας αποσπάσματα ή διαβάστε τους αγαπημένους σας συγγραφείς. Εάν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη επιχείρηση , συναντηθείτε με άλλους επιτυχημένους επιχειρηματίες για να αντλήσετε έμπνευση από τη διαδικασία μάρκετινγκ, το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση επικοινωνίας τους. Το να εμπνέεσαι συνήθως σημαίνει να ανοίγεσαι στο να κάνεις νέους φίλους, να μπαίνεις σε άγνωστο έδαφος και να εκτίθεσαι σε νέες εμπειρίες.

Εξάσκηση Διαχείριση της Σκέψης

Οι καταθλιπτικές σκέψεις τείνουν να φαίνονται σαν αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Νιώθεις ότι αυτές οι σκέψεις καθορίζουν την πραγματικότητά σου αλλά πως είναι και η πραγματικότητα σου! Μπορεί κάποιες φορές να αισθάνεσαι πως δεν έχεις κανέναν έλεγχο στις σκέψεις που σε εμποδίζουν να προσπαθήσεις να πετύχεις κάτι. Για να αυξήσετε το κίνητρό σας, ξεκινήστε με τη διαχείριση των σκέψεών σας.

Πώς λειτουργεί η διαχείριση της σκέψης; Όταν έρχεται στο μυαλό μια σκέψη, εξετάστε αν είναι μια χρήσιμη σκέψη ή όχι. Εστιάστε στη χρησιμότητά της την κάθε στιγμή και όχι στο αν είναι αλήθεια ή όχι. Εάν αυτή η σκέψη δεν σας βοηθά, αφήστε τη να περάσει από τη συνείδησή σας χωρίς να «απαντάτε» σε αυτή ή να την επεξεργάζεστε περαιτέρω.

Κινηθείτε

Η έρευνα έχει δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει την κατάθλιψη και αυξάνει την αίσθηση κινήτρου. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα πολύ δύσκολο, όπως προπόνηση για έναν μαραθώνιο ή να πάτε στο γυμναστήριο για προπόνηση μιας ώρας. Αντίθετα, κάντε κάτι μικρό αλλά σταθερό. Προσθέστε κίνηση όλη την ημέρα σας σε μικρές, διαχειρίσιμες δόσεις. 10 λεπτά περπάτημα, η επιλογή της σκάλας αντί του ασανσέρ, να πάω με τα πόδια μέχρι τον φούρνο, 5 λεπτά διατάσεις κλπ

Μικρά βήματα, Baby Steps…

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε παρακινημένοι είναι να κάνετε μικρά βήματα, όπως αυτά που θα έκανε ένα βρέφος. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να βουτήξουν στην θάλασσα μονομιάς, αλλά άλλοι θα πρέπει πρώτα να βουτήξουν τα δάχτυλα των ποδιών τους στο νερό. Οι μικροί στόχοι είναι εύκολο να επιτευχθούν και η ευτυχία που νιώθετε με την επίτευξη των στόχων μπορεί να είναι όλη η ώθηση που χρειάζεστε για να συνεχίσετε.

Μην τα παρατάτε!

Η αποφασιστικότητά σας και η επιμονή σας είναι οι βοηθοί σας στους στόχους σας. Οι προκλήσεις όταν κάποιος προσπαθεί να ολοκληρώσει έναν στόχο είναι συνυφασμένες με την διαδικασία! Θα έρθουν ημέρες που είναι πιο ευνοϊκές αλλά και κάποιες που θα μας «ρίξουν». Εάν μείνω στο έδαφος κλαίγοντας και αποφασίσω ότι τα παρατάω, ένα είναι σίγουρο! Η αποτυχία! Αφιερώστε λίγο χρόνο για να θεραπεύσετε την ψυχική σας απογοήτευση, έπειτα προγραμματίστε καλύτερα και στη συνέχεια σηκωθείτε ξανά.

Βρείτε μερικούς καλούς φίλους

Εάν έχετε φίλους, οικογένεια ή συναδέλφους που σας αγαπούν, θα είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσετε τους στόχους σας. Από την άλλη πλευρά, εάν ο κύκλος των φίλων σας δεν είναι κινητήριος δύναμη αλλά τροχοπέδη, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρείτε την ενθάρρυνση που όλοι μας έχουμε τόσο ανάγκη. Βρείτε φίλους που θα σας παρακινήσουν, αλλά και θα κάνουν ώριμη και έξυπνη κριτική όταν χρειαστεί. Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστείτε ένα επιπλέον ζευγάρι μάτια για να δείτε το σχέδιό σας αλλά και για να πάρετε κάποια αντικειμενική ανατροφοδότηση.

Μιλήστε σε έναν θεραπευτή

Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία ακόμα και όταν είστε πολύ καταθλιπτικοί. Εάν κάνετε σκέψεις αυτοκτονίας ή κάνετε σχέδια να βλάψετε τον εαυτό σας ή κάποιον άλλο, αναζητήστε επείγουσα θεραπεία. Ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε κίνητρα και να ξεπεράσετε την κατάθλιψη!

Ξεκινήστε την ημέρα σας όμορφα!

Ξεκινήστε τη μέρα σας κάνοντας κάτι θετικό.

 • Διαβάστε μερικά αποσπάσματα σχετικά με το τι θέλετε να επιτύχετε. Τα αποσπάσματα μπορεί να ακούγονται κάπως υπερβολικά στην διατύπωσή τους, αλλά για πολλούς λειτουργούν.

 • Μην αφήνετε το μυαλό σας σε ανησυχητικές σκέψεις. Αν ξυπνήσατε με κακή διάθεση, μην χάνετε χρόνο να το σκέφτεστε.

 • Αντίθετα, ξυπνήστε και σκεφτείτε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Ίσως είστε ευγνώμονες για τη στέγη πάνω από το κεφάλι σας. Ίσως είσαι ευγνώμων που σηκώθηκες από το κρεβάτι. Είσαι ευγνώμων για άλλη μια μέρα να ζήσεις. Το να αναφέρετε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε πρωί ακούγεται κάπως περιττό, αλλά λειτουργεί.

 • Μην σπαταλάτε το πρωινό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μην χάσετε τον χρόνο σας για να μαλώσετε με κάποιον είτε διαδικτυακά είτε από κοντά. Αυτό είναι σπατάλη για τους επιτυχημένους ανθρώπους.

 • Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε το πρωί διαβάζοντας εμπνευσμένα κείμενα. Η ανάγνωση άρθρων για την επιτυχία, η ανάγνωση άρθρων για την επιχειρηματικότητα και η ανάγνωση άρθρων για τη ζωή, γενικά, μπορεί να σας βοηθήσει. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν από άλλους επιτυχημένους ανθρώπους.

 • Να θυμάστε ότι ο ορισμός των «επιτυχημένων ανθρώπων» διαφέρει. Καθώς ξυπνάτε, σκεφτείτε την δικιά σας επιτυχία. Εάν έχετε προβλήματα λόγω κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, σκεφτείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει και επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.


Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να δούμε το ζήτημα που σας απασχολεί μαζί! Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Η βοήθεια είναι πάντα εκεί αρκεί να την ζητήσετε!

Σοφία Υφαντή, ΜΑ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια
Κηφισιά & Παλλήνη Αττικής

Όμορφα αποσπάσματα και φράσεις για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του!

 • Defeat is not the worst of failures. Not to have tried is the true failure. Η ήττα δεν είναι η χειρότερη από τις αποτυχίες. Το να μην έχεις προσπαθήσει είναι η πραγματική αποτυχία. - George Edward Woodberry

 • If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude. Αν κάτι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το. Εάν δεν μπορείτε να το αλλάξετε, αλλάξτε τη στάση σας. - Maya Angelou

 • Our entire life - consists ultimately in accepting ourselves as we are. Ολόκληρη η ζωή μας συνίσταται τελικά στην αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι. - Jean Anouilh

 • We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit. Είμαστε αυτό που επαναλαμβανόμενα κάνουμε. Η αριστεία, λοιπόν, δεν είναι πράξη, αλλά συνήθεια. - Will Durant

 • The soul is stronger than its surroundings. Η ψυχή είναι πιο δυνατή από το περιβάλλον της. - William James

 • The secret to life is meaningless unless you discover it yourself. Το μυστικό της ζωής δεν έχει νόημα, εκτός κι αν το ανακαλύψεις μόνος σου. - W. Somerset Maugham

 • It's the little details that are vital. Little things make big things happen. Είναι οι μικρές λεπτομέρειες που είναι ζωτικής σημασίας. Τα μικρά πράγματα κάνουν μεγάλα πράγματα να συμβαίνον.  - John Wooden

 • Build bridges, not walls. Χτίστε γέφυρες, όχι τοίχους.- Anon

 • The only thing worse than being blind is having sight but no vision. Το μόνο χειρότερο πράγμα από το να είσαι τυφλός είναι να έχεις όραση αλλά όχι όραμα. - Helen Keller

 • Courage is the price that life exacts for granting peace. Το θάρρος είναι το τίμημα που απαιτεί η ζωή για να δώσει ειρήνη. - Amelia Earhart

 • I am always doing what I can't do yet to learn how to do it. Πάντα κάνω αυτό που δεν μπορώ να κάνω για να μάθω πώς να το κάνω. - Vincent Van Gogh

 • You are braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think. Είσαι πιο γενναίος απ' όσο πιστεύεις, πιο δυνατός από όσο φαίνεσαι και πιο έξυπνος από όσο νομίζεις. - Winnie the Pooh

Μερικές Χρήσιμες Παραπομπές


Βιβλιογραφία

 • Sayers J. The world health report 2001 - Mental health: new understanding, new hope. Bulletin of the World Health Organisation 2001;79(11)

 • Miller W.R., Johnson W.R. A natural language screening measure for motivation to change. Addictive Behaviours. 2008;33:1177–1182.

 • Miller W., Rollnick S. 3rd ed. The Guilford Press; New York, NY: 2013. Motivational Interviewing: Helping People Change.

 • Mohr DC, Ho J, Duffecy J, Baron KG, Lehman KA, Jin L, et al. Perceived barriers to psychological treatments and their relationship to depression. J Clin Psychol 2010 Apr;66(4):394-409

 • Hamilton KE, Dobson KS. Cognitive therapy of depression: pretreatment patient predictors of outcome. Clin Psychol Rev 2002 Jul;22(6):875-893.

 • Schlagert HS, Hiller W. The predictive value of early response in patients with depressive disorders. Psychother Res 2017 Dec;27(4):488-500.

 • Sijercic I., Button M.L., Westra H.A., Hara K.M. The interpersonal context of client motivational language in cognitive-behaviour therapy. Psychotherapy. 2016;53(1):13–21.

 • Westra H.A. Managing resistance in cognitive behavioural therapy: the application of motivational interviewing in mixed anxiety and depression. Cogn. Behav. Ther. 2004;33:161–175. 

e-genius.gr ...intelligent web software