fbpx

STOP Bullying : Αιτίες & Τρόποι Αντιμετώπισης!

Ο εκφοβισμός ή στα αγγλικά bullying είναι μια συμπεριφορά που χρησιμοποιείται είτε από ένα άτομο είτε από μια ομάδα ανθρώπων με σκοπό να φοβίζουν και να τρομάζουν  άλλους ανθρώπους. Στη σχέση μεταξύ του θύτη και του θύματος υπάρχει μια είδους ανισορροπία στην ισχύ σε κάποιο τομέα πχ σωματικός, κοινωνικός κλπ.
Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να παρατηρηθεί τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, σχολικό, επαγγελματικό, κοινωνικό…

Είναι πολύ πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα, όσο οι γονείς αλλά και γενικώς η κοινωνία τις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο εκφοβισμός!

Το συγκεκριμένο άρθρο θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιπτώσεις του εκφοβισμού, αλλά και να δείτε την οπτική γωνία τόσο του θύματος του bullying όσο και του ίδιου του bully / θύτη. Κλείνοντας θα διαβάσετε τρόπους ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τέτοια κατάσταση με αυτοπεποίθηση!

Δυστυχώς μέσα από τον συνεχόμενο και επίμονο εκφοβισμό μπορούν να δημιουργηθούν στα άτομα που τον δέχονται πολύ σοβαρά ψυχολογικά τραύματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη αλλά δυνητικά το bullying είναι ικανό να οδηγήσει κάποιο θύμα ακόμα και σε αυτοκτονικό ιδεασμό ή ακόμα και στον ίδιο τον θάνατο! 

Οι άνθρωποι που πράττουν τον εκφοβισμό μπορεί να χρησιμοποιήσουν είτε τη λεκτική είτε τη σωματική κακοποίηση και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι πράξεις τους πληγώνουν πολύ τον δέκτη του bullying, παρόλα αυτά δεν σταματούν να το ασκούν μέχρι να βρεθεί κάποιος ή κάτι που θα τους σταματήσει!

Τι χαρακτηριστικά όμως έχουν συνήθως οι άνθρωποι που δέχονται το bullying?

Οι άνθρωποι που δέχονται το bullying πολύ συχνά διαφέρουν ή ξεχωρίζουν σε σχέση με το κοινωνικό σύνολο με κάποιον τρόπο, συμπεριφοριστικά, εμφανισιακά, σε σχέση με την κουλτούρα τους, την καταγωγή, τα γούστα τους κλπ.

Η αίσθηση του «διαφορετικού» όμως μοιάζει ως πιθανός κίνδυνος, καθώς για τον άνθρωπο οτιδήποτε δεν καταλαβαίνει είτε το φοβάται είτε το μισεί.

Πέραν όμως της οποιασδήποτε μορφής διαφορετικότητας σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπικότητα του ατόμου που δέχεται τον εκφοβισμό. Οι προσωπικότητες που μοιάζουν πιο αδύναμες, ήσυχες, εσωστρεφείς, «καλά παιδιά», ή οι άνθρωποι που μοιάζουν λιγότερο πιθανό να επιτεθούν ή να αμυνθούν σε κάποια επίθεση, είναι συνήθως πιο εύκολος στόχος bullying. 

Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω τον εκφοβισμό (τρόποι αντιμετώπισης);

Υποστηρικτικό Δίκτυο


Όταν υπάρχει το κατάλληλο υποστηρικτικό δίκτυο είναι πολύ πιο δύσκολο έως και ακατόρθωτο για κάποιον να πέσει θύμα bullying. Αρχικά φανταστείτε ένα παιδί στο σχολείο το οποίο βρίσκεται μόνο του στο διάλειμμα και ένα άλλο το οποίο παίζει με μια ομάδα παιδιών, ποιο παιδί είναι πιο εύκολος στόχος να υποστεί εκφοβισμό; 

Φυσικά το παιδί που κάθεται μόνο του…

Όταν βρίσκομαι σε μια υγιή φιλική ομάδα είμαι υποστηριζόμενος στα ζητήματα απομόνωσης και νιώθω ασφάλεια με τους συμμάχους μου. Επίσης ακόμα και εάν κάποιο μέλος της ομάδας μου χρειαστεί υποστήριξη, πάντα θα υπάρξει κάποιος ο οποίος μπορεί να ζητήσει βοήθεια από κάποιον «δυνατότερο», όπως είναι η δασκάλα της τάξης, ο διευθυντής του σχολείου ή ο διευθυντής του τμήματος εργασίας μου, αν μιλάμε για επαγγελματικό εκφοβισμό. 

Οι ανθρώπινες σχέσεις και οι ομάδες είναι το φάρμακο στην απομόνωση και στους πιθανούς κινδύνους.


Μην ξεχνάτε την δύναμη της φωνής σας!

Εάν είναι πολύ δύσκολο για εσάς να αντιμετωπίσετε τον άνθρωπο που σας εκφοβίζει μην διστάσετε να μιλήσετε! Είναι κάτι απλό, αλλά πολύ πολύ μεγάλης σημασίας! Μιλήστε είτε σε κάποιον που εμπιστεύεστε και τον νιώθετε κοντά σας, ή σε κάποια ανώτερη αρχή.

Ακόμα, εάν ο εκφοβισμός δεν αφορά εσάς προσωπικά, αλλά πέσει στην αντίληψη σας κάποιος άνθρωπος που είναι θύμα εκφοβισμού, μην αφήσετε το γεγονός στην τύχη του… Μιλήστε για αυτό και φροντίστε όσο μπορείτε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτή τη δυσμενή συνθήκη. Τέτοιου είδους κινήσεις είναι ικανές να σταματήσουν το bullying και να δημιουργήσουν ένα καλό παράδειγμα ευαισθητοποίησης σχετικά με τον εκφοβισμό.

Κάθε μικρό λιθαράκι, έχει δύναμη και σημασία!

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη που έχει ο κάθε άνθρωπος στις δυνατότητες που του έχουν δοθεί, και ευτυχώς πρόκειται για μία δεξιότητα η οποία μπορεί να αναπτυχθεί! Η αυτοπεποίθηση διαφαίνεται στον κάθε άνθρωπο διαισθητικά χωρίς καν να μιλήσει από την μη λεκτική επικοινωνία του σώματος και των κινήσεων του.

Όταν κάποιος τείνει να εκφοβίζει σίγουρα δεν θα προτιμήσει κάποιον με υψηλή αυτοπεποίθηση, διότι αυτό δεν θα έχει κανένα νόημα στο «παιχνίδι εξουσίας» που του δίνει τροφή!


Δεν φταίτε εσείς!

Όταν κάποιος δέχεται εκφοβισμό, είναι πολύ συχνό να τείνει να αναρωτιέται σχετικά με τις δυνάμεις, την αξία του και την συμπεριφορά του και πολλές φορές να ρίχνει την ευθύνη του bullying στον ίδιο του τον εαυτό! Θυμηθείτε, δεν φταίτε εσείς!

Οι bullies προβάλλουν τα δικά τους ζητήματα, ανασφάλειες ή άλλες ψυχικές δυσκολίες σε άλλους ανθρώπους. Εσείς δεν είστε ούτε στο ελάχιστο υπεύθυνοι για αυτές τις ψυχικά κακοποιητικές πράξεις!

Ποιες είναι οι αιτίες του bullying;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να εκφοβίζει κάποιον άλλον, ή ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων που κάνουν bullying σε άλλους ανθρώπους. Όποιοι όμως και να είναι οι λόγοι σίγουρα οι συγκεκριμένες συμπεριφορές και ενέργειες δεν συνάδουν με μια υγιή ψυχοσύνθεση.

Κανένας υγιής άνθρωπος δεν έχει την ανάγκη να υποτιμήσει ή να πληγώσει κάποιον ώστε να νιώσει καλύτερα και σίγουρα οι bullies χρειάζονται κάποιου είδους ψυχική θεραπεία ώστε να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω, πως το πιο σημαντικό κλειδί στην διαχείριση του bullying είναι να μην επιτρέψετε ποτέ στον bully να θέσετε ερωτηματικά σχετικά με τον εαυτό σας, τις ικανότητες σας, τις δυνάμεις σας και οτιδήποτε συντελεί την αξία σας! 

Παραμείνετε δυνατοί σε αυτήν την κακοποίηση χωρίς να αμφισβητήσετε καθόλου τον εαυτό σας ώστε να διατηρήσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση σας! Όταν δείχνω πραγματικά στον άνθρωπο που με βασανίζει ότι δεν μπορεί να με βλάψει σε οποιοδήποτε επίπεδο η φαινομενική δύναμη και κυριαρχία του bully εξαφανίζεται ως δια μαγείας

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σας, ώστε να δούμε το ζήτημα που σας απασχολεί μαζί! Δεν είστε μόνοι σας σε αυτό! Η βοήθεια είναι πάντα εκεί αρκεί να την ζητήσετε!

e-genius.gr ...intelligent web software