fbpx

Αϋπνία και Τρόποι Αντιμετώπισης!

Ο καλός ύπνος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της καλής ψυχικής υγείας.

Η αυπνία ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και μπορεί να οφείλεται σε επαναλαμβανόμενες σκέψεις που αγχώνουν και θλίβουν το άτομο αλλά και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η κατάθλιψη ή ακόμα και η αλλαγή συνηθειών ή χώρων που κοιμάται ο άνθρωπος που πάσχει από αυπνίες. 

Αν και μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αυπνίας, η ψυχοθεραπεία κατευθύνεται στην ρίζα των αιτιών που προκαλούν την διαταραχή του ύπνου.


Τρόποι Αντιμετώπισης

Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που έχει αυπνίες να φτιάξει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου το οποίο θα είναι σταθερό μέσα στην εβδομάδα και θα επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ. 

Επίσης δεν βοηθούν οι μεσημεριανοί ύπνοι καθώς και γενικώς η ξεκούραση στο κρεβάτι άλλες ώρες εκτός από την ώρα που έχει προγραμματιστεί για ύπνο. 

Επιπρόσθετα, είναι πολύ βοηθητικό να μειωθεί η κατανάλωση της καφεΐνης και να μην καταναλωθεί καφεΐνη ως και 6 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου. Ακόμα και το αλκοόλ είναι καλό να περιοριστεί καθώς έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τους κύκλους του ύπνου. 

Η σωματική άσκηση έχει επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα στην καλυτέρευση της ποιότητας του ύπνου, αλλά είναι σημαντικό να μην γίνεται πολύ κοντά χρονικά με την ώρα της ξεκούρασης καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τις αυπνίες. 

Σημειώστε πως οι δραστηριότητες που γίνονται στο υπνοδωμάτιο πρέπει να περιοριστούν στον ύπνο και στη σεξουαλική συνεύρεση, καθώς άλλες δραστηριότητες όπως για παράδειγμα να βλέπω τηλεόραση στο κρεβάτι ή να δουλεύω με τον υπολογιστή μου στο κρεβάτι δεν πρέπει να συνδεθούν με τον χώρο του υπνοδωματίου. 

Όσον αφορά την διατροφή είναι πολύ βοηθητικό το τελευταίο γεύμα της ημέρας να μην είναι πολύ κοντά χρονικά με την κατάκλιση και να μην είναι βαρύ για το στομάχι ώστε να μην υπάρχουν σωματικές ανησυχίες.

Σχετικά με το περιβάλλον του υπνοδωματίου η χρήση κουρτινών ώστε να μην εισέρχεται πολύ φως μέσα στο δωμάτιο αλλά και η διατήρηση μιας δροσερής θερμοκρασίας μέσα στο δωμάτιο είναι δυο σημαντικές κινήσεις. Κρατήστε το δωμάτιο σκοτεινό και δροσερό. 

Τέλος ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν σίγουρα στην προσπάθεια σας απέναντι στις αυπνίες.


Αν παρόλες τις παραπάνω κινήσεις συνεχίζετε να δυσκολεύστε με την αυπνία ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

e-genius.gr ...intelligent web software